Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

Ticaret Savaşı: ABD, 200 milyar dolarlık Çin mallarına gümrük vergisi artırdı


ABD, ülkelerin zarar veren ticaret savaşının keskin bir şekilde artmasıyla 200 milyar dolar (153.7 milyar £) değerinde Çin ürünündeki tarifeleri iki katından fazla artırdı.



Etkilenen Çin malları üzerindeki tarifeler% 10'dan% 25'e yükseldi ve Pekin misilleme sözü verdi.

Çin, hareketin “derinden pişman olduğunu” ve “gerekli önlemler” alınması gerektiğini söyledi.

Hareket, her iki taraftan da üst düzey yetkililer Washington 'da bir ticaret anlaşmasını kurtarma girişiminde bulunuyor.

Ancak son zamanlarda ABD ve Çin, aylarca süren düşmanlıklara yakın göründüler.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’deki en son tarife zammı web sitesinde doğruladı.

Açıklamada, "ABD ve Çin taraflarının mevcut sorunları işbirliği ve istişare yoluyla çözmek için birlikte çalışması bekleniyor." Dedi.

Çin borsaları, son tarih geçtikten sonra çok az değişti, Hang Seng endeksi ticareti% 0.6 ve Şangay Kompozitleri% 1.5 arttı.

ABD Başkanı Donald Trump Pazar günü tarife zammı işaretledikten sonra pazar bu hafta başında dayak aldı.

Balık, çanta, giyim ve ayakkabı dahil olmak üzere 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanan% 10'luk görev, yılın başında yükselişe geçiyordu.

Müzakereler ilerledikçe gecikti, ancak Bay Trump şimdi görüşmelerin "çok yavaş" ilerlediğini söylüyor.

Ticaret savaşı tırmanışı
ABD-Çin ticaret savaşı geçtiğimiz yıl boyunca küresel ekonomiye ağırlık verdi ve işletmeler ve tüketiciler için belirsizlik yarattı.

Bu durum, Bay Trump'ın 325 milyar dolarlık Çin malı için% 25 görev "kısaca" getirebileceği konusunda uyardığı için durum daha da kötüleşebilir.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Sekreteri Steven Mnuchin arasındaki ticari görüşmeler yine de Perşembe günü devam etti.

Trump Perşembe günü erken saatlerde Çinli mevkidaşı Xi Jinping'den "güzel bir mektup" aldığını ve muhtemelen telefonla konuşacaklarını söyledi.

Bir Beyaz Saray sözcüsü, ABD yetkililerinin basında çıkan haberlere göre, Cuma sabahı müzakerelere devam etmek için öncül yardımcısı ile anlaştıklarını söyledi.

Tarife zammının etkisi ne olacak?
Bay Trump tarifelerin ABD ekonomisi üzerindeki etkisini küçümsemiş olsa da, yükseliş, firmaların bazı maliyetlerden geçebileceği gibi bazı Amerikan şirketlerine ve tüketicilere de darbe verecek.

Asya Ticaret Merkezi genel müdürü Deborah Elms, “Ekonomiye büyük bir şok olacak.

“Hepsi birden bire maliyette% 25'lik bir artışla karşı karşıya kalan ABD şirketleri ve ardından Çinlilerin misillemede bulunacağını hatırlamanız gerekiyor.”

Tarife zammı müzakereleri nasıl etkileyecek?
Beyaz Saray Uluslararası Ekonomi Danışmanı Clete Willems, yakın zamana kadar ABD-Çin ticaret müzakerelerinde yer aldı, tarife zammının "oyunun sonu" olmayacağını söyledi.

Willems, daha önce ticaret görüşmelerinde zor dönemler yaşandığını ve "her zaman işleri yoluna sokmayı başardığımızı" söyledi.

"Tarifeler yürürlüğe girse bile, bir anlaşmadan kazanılacak çok şey var ve umarım taraflar birbirlerini etkilemeye devam edecek" dedi.

ABD ve Çin, Aralık ayında bir ateşkes konusunda anlaştıklarından beri pazarlık yapıyorlar.

Son zamanlarda görüşmelerde kaydedilen ilerlemeyle ilgili iyimserlik yaşanmasına rağmen, durgunluk noktaları devam etti.

Bunlar, fikri mülkiyet koruması, tarifelerin ne kadar hızlı geri alınabileceği ve bir anlaşmanın nasıl uygulanacağı ile ilgili konuları içermiştir.

Bazıları son görüşmeden sonra ticari görüşmelerin çözülmesini bekliyordu.

Ancak analistler, Çin’in hala ahlaki zemini korumak için pazarlık yapmaya istekli olduklarını ve ticaret savaşının çözülmesinin önemini kabul ettiklerini söylüyorlar.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Gary Hufbauer, "Çin için hem reel ekonomi hem de finansal piyasalar için bir ticaret savaşı kötü olacak. Dünya ekonomisi için de kötü olacak." Dedi.

"Çin'in uzlaşmacı devlet adamı rolünü oynaması öfkeli satıcıdan daha iyidir."

ABD ve Çin neden bu kadar güç durumda?
ABD’nin ABD’yi engellediği söylenen ABD’nin iki ülke ile Çin’in fikri mülkiyet kuralları arasındaki ticaret dengesizliklerini eleştirmesiyle Çin, Donald Trump’ın öfkesinin sık hedeflerinden biri.

Çin’deki bazı ülkeler, ticaret savaşını ABD’nin yükselişini azaltma girişiminin bir parçası olarak görüyor; Batı hükümetleri Çin’in dünyadaki artan etkisi konusunda giderek endişeli.

ABD başkanının Çin’i şaşırttığı anlaşılan son hareketlerini tam olarak tetikleyen şey belirsiz.

Tartışmalar öncesinde, Bay Trump, ralli bir Çin’in "anlaşmayı kırdığını" ve parasını ödeyeceğini söyledi.

Her iki taraf da, birbirlerinin mallarına değecek milyarlarca dolara tarifeler uyguladı.

Geçtiğimiz yıl ABD, 250 milyar ABD doları değerinde Çin malına vergi indirdi ve Çin, 110 milyar ABD Doları ürüne vergi uyguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), sıranın "küresel ekonomi için bir tehdit" teşkil ettiğini söyledi.Küresel finansal istikrarı sağlamayı amaçlayan organ "hızlı bir karar" çağrısında bulunan "Daha önce de söylediğimiz gibi herkes uzun süren bir ticaret çatışmasında kaybeder" dedi.

Etiket: ticaret savaşı, çin ticareti, gündem haberleri, gündem ekonomi haberleri, abd çin, çin gümrük vergisi,

loading...

Yorumlar