Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı


Alabama’lı milletvekilleri, ABD’nin en katı yasalarından biri olan eyalette doğrudan kürtaj yasağını kaldırmak için bir yasa tasarısını geçti.

Devlet Senatosu yasayı 25 oyla onayladı, tecavüz ya da ensest olaylarından muafiyetleri reddetti.

Şimdi Cumhuriyet Valisi Kay İvey'e gidecek. İmzalayıp imzalamayacağını söylemedi, ancak kürtajın güçlü bir rakibi olarak görülüyor.

Aktivistler, 1973 Yüksek Mahkemesi'nin ABD'de kürtajı yasallaştırdığına hükmeden bir dönüm noktasına meydan okuyacağını umuyorlar.
Tasarı bu ayın başlarında Alabama'nın Temsilciler Meclisi'nde 74-3 kabul edildi.

Kürtaj, yalnızca belli durumlarda annenin sağlığını korumak için izin verilecek.
Ulusal Kadın Örgütü yasağı "anayasaya aykırı" olarak nitelendirdi ve "önümüzdeki seçimlerde kürtaj karşıtı adaylara siyasi destek sağlamada şeffaf bir çaba" olduğunu söyledi.

Planlı Ebeveynlik Staci Fox Güneydoğu Avukatlar kararı "Alabama ve bu ülke genelinde kadınlar için karanlık bir gün" olarak nitelendirdi.

Bir bildiride Alabama’daki politikacıların “bu oylamada sonsuza dek rezil yaşayacağını ve her kadının kimin sorumlu olduğunu bildiğinden emin olacağımızı” söyledi.

Alabama'nın politikacıları yeni yasa hakkında ne diyor?
Yasaların sponsoru olan Cumhuriyetçi milletvekili Terri Collins, “Faturamız rahimdeki bebeğin bir kişi olduğunu söylüyor” dedi.

Demokratik devlet Senatörü Bobby Singleton, tasarının "doktorları suçluyor" ve erkekler tarafından "kadınlara vücutlarıyla ne yapmaları gerektiğini söyleme girişimi" olduğunu söyledi.

Yasanın destekçisi olan Cumhuriyetçi Senatör Clyde Chambliss, bir kadının kürtaj hakkını belirleyen 1973 kararına göre devletin "Roe ve Wade’e karşı doğrudan yargılamada doğrudan Yüksek Mahkeme’ye gitmesini" sağlayacağını söyledi.

Tartışma başlamadan önce Demokrat Rodger Smitherman, “ensest ve tecavüz yoluyla hamile olan, başka seçeneğinin olmadığını söyleyen 12 yaşındaki bir kıza söylüyoruz” dedi.

Fatura ne işe yarıyor?

Fetal kalp atışı tespit edildikten sonra, genellikle altı hafta civarında bir hamilelikte, kürtajın yasaklanması, ABD'de yakın zamanda geçirilmiş olan yasaların ötesine geçer.

Alabama ölçüsüne göre, hamileliğin herhangi bir aşamasında kürtaj yapılması A sınıfı bir suç olacaktır.

Doktorlar hamileliği sonlandırmaya çalıştıkları için 10 yıl hapis cezası alabilir ve prosedürü gerçekten uyguladıkları için 99 yıl hapis cezası alabilirler.

Kürtajı olan bir kadın suçlu sayılmaz.

Tasarı, annenin hayatının ciddi risk altında olduğu durumlarda kürtaj yapılmasına izin verecek.

Yazısında, "Stalin'in gulags, Kamboçya ölüm tarlalarında" öldürülen insanlardan daha fazla sayıda fetüsün alındığı yazıyor.

Neden şimdi?

Yasa destekçileri, tedbir yasa haline gelirse federal mahkemede kaçınılmaz bir mücadeleyi memnuniyetle karşıladılar. Seçim yanlısı gruplar, buna karşı yasal işlem başlatmaya söz verdiler.

Tasarının mimarı alt mahkemelerde mağlup edileceğini umuyor, ancak bunun Yüksek Mahkemede sonuçlanacağını umuyor.

Amaçları, bir kadının hamileliği sona erdirme anayasal hakkını tanıyan 1973 kararı olan Roe v Wade'i devirmektir.

İki Trump'a aday gösterilen muhafazakar hakimin eklenmesiyle sertleşen kürtaj karşıtı eylemciler, Amerika'daki en bölücü konulardan birini ülkedeki en yüksek mahkemeye geri götürmeye istekliydiler.

Tasarıyı tasarlamaya yardım eden Alabama Pro-Life Koalisyonunu kuran Eric Johnston, NPR'ye şunları söyledi: "Dinamik değişti.

“Yargıçlar değişti, o zaman içerisinde birçok değişiklik oldu ve bu yüzden daha büyük ve daha cesur bir adım atmamız gereken noktada olduğumuzu düşünüyorum.”

Ulusal resim nedir?

Vali Ivey tarafından yasaya bağlanırsa, Alabama ölçüsü ABD'de kürtaj erişimine meydan okuyan 300'den fazla yasadan biri olacaktı.

Geçişi, ülke çapında Cumhuriyet kontrolündeki devlet başkentlerinde kürtaj karşıtı önlemler dalgasıyla geliyor.

Kürtajı kısıtlama yasası, bu yıl sadece 50 eyalette 16 eyalette, daha fazla kürtaj erişiminin savunuculuğunu yapan Guttmacher Enstitüsü'ne göre yapıldı.

Tedbirlerin telaşı, bu aktivistlerin ABD topraklarının bir örneğinin “kürtaj çölü” olabileceği konusunda uyarmalarına neden oldu.

Politik spektrumun diğer ucunda, Virginia'da üçüncü trimesterdeki kürtajların doğum noktasını komiteden çıkaramadığı ana kadar sona erdirecek bir Demokratik destekli tasarı.

Etiket: alabama, alabama kürtaj yasağı, kürtaj yasağı, abd kürtaj yasağı, ekonomi haberleri, ekonomi avrupa, gündem ekonomi haberleri,

Kaynak: BBC

Sponsor

loading...

Yorumlar