Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

Neden AB'nin Japonya ile olan anlaşması büyük önem taşıyor?

Neden AB'nin Japonya ile olan anlaşması büyük önem taşıyor?

Japonya Başbakanı Shinzo Abe (L), Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile 6 Temmuz 2017'de Brüksel'de düzenlenen bir AB-JAPAN zirvesinin ardından el sıkıştı.
AB ve Japonya , Perşembe günü yapılan serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili olarak daha fazla boğa elde edemedi. Şaşmamak gerekir: aralarında, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 19'u ve malların yüzde 38'lik kısmı ihraç etmektedir.


Bu resimde Japonya Başbakanı Shinzo Abe (L), Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile 6 Temmuz 2017'de Brüksel'de düzenlenen bir AB-JAPAN zirvesinin ardından el sıkıştı.

Japonya'nın başbakanı olan Shinzo Abe, "dünyanın en büyük, özgür, sanayileşmiş ekonomik bölgesinin doğuşunu" kutladı. Avrupa Komisyonu "şimdiye kadar AB tarafından imzalanan en önemli ikili ticaret anlaşmasını" memnuniyetle karşıladı.

Dört yıl ve 18 tur görüşmeden sonra yapılan anlaşma, büyük tarife indirimleri, standartlar ve düzenlemeler konusunda işbirliği ve kamu alım pazarlarının açılması konularını içeriyor. AB, anlaşmanın yılda € 1 milyar avronun üzerindeki gümrük vergilerinden tasarruf edeceğini ve 80 milyar dolardan fazla ülkeye yapılan ihracatın yılda 100 milyar dolardan fazla olacağını tahmin ediyor.



Ancak oynamak için hala çok şey var. İşletmeler anlaşmanın onlar için ne anlama geldiğini analiz ederken, müzakereciler bir "ilkesel anlaşma" yı tam bir metne çevirmeye hazırlanıyor olacaklar.

Gerçek ekonomik etki nedir?

Hiçbir şey için "peynir arabaları" anlaşması diye bir şey yoktur. AB için büyük amaç, Japonya'nın Avrupa et, şarap ve süt ürünlerinin ithalatına uygulanan gümrük tarifelerini azaltmak oldu. Tokyo, AB'nin ithalat vergilerinin sona erdiğini otomobil sektöründe aradı - blok dünyanın en büyük karayolu taşıtı ithalatçısı olduğu için zengin bir ödüldü.

Her iki konuda da anlaşma çok kapsamlı: AB, ithalatta ani bir artışa karşı bazı önlemlerle Japonya'dan ithal edilen arabalarla ilgili tüm tarifeler için tedrici bir aşamalı anlaşma yapmayı kabul etti. Buna karşılık, Avrupa'daki çiftçiler Japonya'ya ihraç ederken çok daha düşük tarife ile karşı karşıya gelecekler. Şu anda gıdaya ilişkin görevler, şarapta yüzde 15'den peynirde yüzde 30-40 arasında değişen oranlarda yüksek. Anlaşma yürürlüğe girdiğinde, bazı tarifeler hemen sıfıra düşecek, diğerleri 15 yıl içinde aşamalı olarak kapatılacak. Bazı çok duyarlı ürünler için, sıfır tarife ancak belli bir ithalat hacmine kadar geçerli olacaktır.

Mallar arasında, anlaşma, Japonya'ya ihraç edilen AB mallarının oranının iki katından fazlasını, ihracatı yüzde 10'unu AB'ye gönderen Tokyo için daha önemli olabilir.

Ancak Brüksel'deki Bruegel düşünce kuruluşunda bulunan André Sapir, her iki tarafın uyumsuz ürün standartları gibi tarife dışı engellerin kaldırılmasından fayda sağlayacağını belirtti. "Gerçek etin ekonomide olduğu budur" diyor.

Sonuç, Avrupa'nın otomobil üreticileri için ne anlama geliyor?

AB müzakerecileri, arabalarla ilgili anlaşmanın, bir zamanlar Avrupalı ​​üreticiler tarafından korkulan "tek yönlü yol" olmadığını açıklamaya acele ediyorlar. Brüksel, Japonya ile yapılan anlaşmanın, AB'nin üreticilerinin daha fazla satmasına yardımcı olacağını umduğu standartların daha fazla uyumlaştırılmasını içerdiğini belirtti. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, anlaşmanın "uluslararası ticaret için olumlu bir sinyal" olduğunu ve "tam sonuçları" analiz edeceğini söyleyerek ihtiyatlı yanıt verdi.

Daha geniş anlamlar nelerdir?

Abe için anlaşma "Abenomik altındaki ekonomik büyümemizin önemli bir dayanağı". Japon başbakanı anlaşmayı, kısmen, ülkenin emek yoğun tarım sektörünü reforma itmek için bir yol olarak görüyor. Yetkili, anlaşmanın Donald Trump tarafından ABD'yi geri çekmesinin ardından durdurulan bölgesel bir ticaret anlaşması olan Trans-Pacific Partnership'in yeniden canlandırılmasına yardımcı olarak "olumlu bir etki" sağlayacağını umduğunu belirtti.

AB, anlaşmayı, Belçikalı bir bölgesel parlamentonun direnişiyle düzenlenen bir anlaşma üzerinden 2016'daki yakın bir felaket sonrasında yeni ticaret fırsatları açmada ön ayakta kalmanın bir yolu olarak görüyor.

Sonra ne olur?

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, anlaşmanın "2019'un başında" yürürlüğe girmesini umuyor. Fakat bundan önce, AB ve Japonya hassas meseleyi yatırımcıların korunması için çözmek zorundalar.

Brüksel, kampanya grupları tarafından çok uluslu şirketlerin çevre ve emek standartlarını baltalamak için eleştirilen geleneksel "yatırımcı devlet anlaşmazlığı çözümü" mahkemelerini reddetti. Ancak Tokyo, yatırım mahkemelerinin alternatifi konusunda istekli değil.

Görüşmeler hakkında bilgi verilen kişilere göre, düşünülmüş bir seçenek, konuyu anlaşmadan tamamen terk etmektir. Bu aynı zamanda AB'nin onaylamayı hızlandırmasına yardımcı olabilir - böylece Belçika'nın bölgesel parlamentolarının hoşuna giden yol, anlaşmayı sürdüremeyecek.

Yorumlar