Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

Ticaret savaşı: Trump, Çin’in ticaret görüşmelerinde “anlaşmayı bozduğunu” söyledi

 ABD Çin Ticaret Savaşında

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in ticaret müzakerelerinde "anlaşmayı bozduğunu" ve iki taraf arasındaki müzakerelerin önünde düşmanlıkları artırdığını söyledi.
ABD’nin Çin’deki ürünlerde tarifeleri artırması halinde, “gerekli önlemler” ile misillemede bulunacağını söylediği gibi yorumlar geliyor.
Bay Trump, Cuma günü 200 milyar dolar (152bn £) Çin malına iki kat fazla tarife sözü verdi.
Buna rağmen, iki tarafın Perşembe günü ABD'de ticari görüşmeler yapması bekleniyor.
Görüşmelerden önce, Bay Trump, Çin liderlerini ABD'nin ticaretle pazarlık yaptığı anlaşmayı bozmakla suçladı.

“Trump anlaşmayı bozdular… Bunu yapamazlar. Öyleyse ödeyecekler” dedi Trump Florida'daki bir kampanya mitinginde destekçilerine.
İki taraf bir anlaşma yapmazsa, "yılda 100 milyar dolardan fazla para almanın yanlış olmadığını" söyledi.
Ancak son zamanlarda, iki taraf ticaret savaşına son verecek bir anlaşmaya yaklaşıyor gibiydi.

Ancak Pazar günü Bay Trump, Twitter’da ABD’nin bu hafta 200 milyar dolarlık Çin malı üzerinde gümrük vergisi uygulayacağını ve taze tarifeler getirebileceğini söyledi.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, daha sonra Çin'i ticaret görüşmelerindeki taahhütleri geri izlemekle suçladı. Ancak, Pekin ile bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu vurguladı.
Tarifeler, ithalatçılar tarafından yabancı mallara ödenen vergilerdir, bu nedenle ABD’nin Çin mallarına uyguladığı% 25’lik bir ücret Amerikan şirketleri tarafından ödenecektir.
Ticaret savaşının artması, finansal piyasalara dalga yolladı.
Hang Seng endeksi% 1.2 oranında düştü ve Shanghai Composite Perşembe günü erken işleminde% 0.8 oranında düşüş gösterdi.

Cuma günü ne olacak?

Bay Lighthizer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, çok sayıda Çin yapımı elektrikli teçhizat, makine, araba parçaları ve mobilya üzerindeki vergi oranlarının Cuma günü% 25 seviyesine sıçrayacağına dair resmi bir açıklama yaptı.
200 milyar dolarlık Çin malı üzerindeki tarifelerin yıl başında% 10'dan% 25'e yükselmesi bekleniyordu ancak bu, müzakerelerin ilerlemesiyle ertelendi.
Devam ederlerse, Çin ayni misillemede bulunacaklarını söyledi.
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ticaret sürtüşmesinin artması iki ülke halkının ve dünya insanlarının çıkarına değil" dedi.
“Çin tarafı, ABD’nin tarife tedbirleri uygulanırsa, Çin’in gerekli önlemleri alması gerektiğine derinden pişmanlık duyuyor” dedi.

Bay Trump, ABD’nin% 25’lik bir tarifeyle "kısa bir süre" ile 325 milyar dolarlık Çin malını vurabileceğini de belirtti.
İki taraf şimdiden birbirlerinin mallarına milyarlarca dolarlık tarifeler uygulayarak işletmeler için belirsizlik yarattı ve küresel ekonomiye ağırlık verdiler.
Uluslararası Para Fonu, ABD-Çin ticaret gerginliğinin artmasının, 2019 küresel büyüme tahminini azalttığı için geçen yılın sonlarında "önemli ölçüde zayıflamış bir küresel genişlemeye" katkıda bulunan faktörlerden biri olduğunu söyledi.
loading...

Yorumlar