Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

Rusya-ABD İlişkileri Kızışıyor Mu?

Moskova, ABD'li diplomatları sınır dışı etme tehdidinde bulundu.



Moskova , geçen yıl iki Rus bileşiği kapatılması üzerine Washington geri çekilmezse, ABD'li diplomatları sınırdışı etmek ve diplomatik mülkleri ele geçirmekle tehdit etti.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Pazartesi günü Washington'da iki ülkenin dışişleri bakanlığı yetkilileri arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilmezse Rusya'nın "ABD'ye karşı önlem almak zorunda kalacağını" söyledi.

Elçi, ABD elçiliğinde çalışan personel sayısının azaltılabileceğini ve elçilik tarafından kullanılan bir dacha ve depo ele geçirileceğini söyledi.

Cuma günkü uyarı, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Donald Trump arasındaki dostane toplantıya rağmen Moskova ile Washington arasındaki hassas ilişkideki gerilimleri vurguluyor .

Kremlin, iki liderin G20 zirvesinde iki saatten fazla konuştuğunu memnuniyetle karşılasa da, geçen yılki Amerikan seçim kampanyasında Bay Trump'un oğluyla bir Rus avukatının yaptığı görüşme neticesinde ortaya çıkan endişeyle gözlemledi.

Aralık ayında ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, casus olduğunu ve Rusya'nın diplomatik misyonlarının görevlilerinin kullandığı Maryland ve Long Island'daki iki dinlence bileşimine erişimi engellediğini söylediği 35 Rus diplomatın atılmasını sağladı. Washington, önlemleri Demokratik Ulusal Komiteye yönelik siber saldırılara ve ABD istihbarat örgütünün Rusya tarafından gerçekleştirildiğini söylediği Hillary Clinton'ın cumhurbaşkanlığı kampanyasına tepki olarak sundu.

O dönemde Putin, misyona misilleme yapmaktan kaçınacağını söyledi; çünkü Koz hükümetinin Rusya'ya daha yapıcı bir yaklaşım getireceğini umuyordu. Ancak, ikili ilişkilerdeki iyileşme Bay Trump'ın devralınmasından sonraki aylarda daha az görünmeye başladıkça, Moskova farklı bir çizgiye geçmeye başladı.

Rus hükümeti, diplomatik mülkiyetlerinin ABD tarafından el konulmasının Viyana Sözleşmesinin ihlal edildiğini söyledi. ABD hükümeti geçen ay yaptırım listesine Rus yetkilileri daha ekledikten sonra Moskova sabrını kaybederek uyarıda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ve ABD Dışişleri Müsteşarı Thomas Shannon, ilişkilerin bozulmasını önlemek için basında çıkan sorunlarla mücadele etmekle görevli ve geçen ay diplomatik mülklerle görüşeceklerdi, ancak görüşmeler Pazartesi günü tekrar planlandı.

Zakharova, ABD'nin diyaloga hazır olmadığı için önceki toplantı ertelendiğini söyledi. "Şimdi, Amerika Birleşik Devletleri Hamburg'daki zirve toplantısından sonra daha yapıcı bir tutum sergileyeceğini umuyoruz" dedi.

Yorumlar