Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

ABD, Birleşik Krallık’ta Rusya ile Dayanışma İçinde


Beyaz Saray, “dayanışma içinde” olduğunu ve Birleşik Krallık'ın “en yakın müttefiki” olduğunu ve 23 Rus diplomatını ihraç etme kararını desteklediğini söylüyor.

PM Theresa May, Moskova'nın bir Rus yapımı sinir ajanının Birleşik Krallık'ta eski bir casuslukta nasıl kullanıldığını açıklamayı reddettikten sonra diplomatların sınır dışı edileceğini söyledi .

Moskova sorumluluğu reddediyor, ancak nasıl tepki vereceğini henüz netleştirmedi.

ABD Başkanı Donald Trump'un sözcüsü Rusya'yı dünya çapındaki ülkelerin güvenliğini baltalamakla suçladı.

BBC Kuzey Amerikalı editörü Jon Sopel, Beyaz Saray'ın ifadesinin Theresa May'ı önerdiği niteliksiz destekte dikkate değer olduğunu söyledi.

Başkan Trump'ın daha önce Beyaz Saray'dan duyulmamış bir dil kullanarak Rusya hakkında konuşmaya hazır olmasından dolayı da önemli olduğunu söyledi.

Açıklamada, Bay Trump'un basın sekreteri Sarah Sanders, ABD'nin "bu tür bir uydurma saldırının bir daha olmayacağını" garanti ettiğini söyledi.

Rus diplomatların Britanya'dan sınırdışı edilmesini "adil bir yanıt" olarak nitelendirdi.

“Rusya'nın bu son eylemi, Rusya'nın uluslararası kurallara dayalı düzeni göz ardı ettiği, dünya çapındaki ülkelerin egemenliğini ve güvenliğini baltaladığı ve Batılı demokratik kurumları ve süreçleri yıkmaya ve gözden düşürmeye çalıştığı bir davranış modeline giriyor” dedi.

Eski Nato şefi Anders Fogh Rasmussen, BBC Radio 4'ün Today programına yaptığı açıklamada, saldırının Rusya'nın Avrupa'ya karşı “geniş bir stratejisinin” parçası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Putin'e yakın bireyleri hedef alan uzun süreli yaptırımlar ve tedbirlerle “savaşmak” için zaman olduğunu söyledi ve “Birleşik Krallık ile tam dayanışmadan kısa bir süre Kremlin'in bir zaferi olarak kabul edilecek” dedi.

Eski casus Sergei Skripal, 66 yaşında ve kızı 33 yaşındaki 33 yaşındaki Yulia Skripal, 4 Mart'ta Wiltshire'daki Salisbury'de bir bankta çöktükten sonra ciddi şekilde hastalandı.

Bayan May, onlara yönelik saldırıda kullanılan kimyasalın, Novichok olarak bilinen Rusya tarafından geliştirilen bir grup sinir ajanının parçası olarak tanımlandığını söyledi.


Rusya'nın zehirlenmeler için "suçlu" olduğuna inanmaktan "alternatif bir sonuç" olmadığını söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki "özel ilişkiyi" gösteren ABD'nin BM büyükelçisi Nikki Haley tarafından yapılan ve ABD'nin Birleşik Krallık için "her zaman orada olacağı" söylenen daha önceki yorumları da yer aldı.

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Milletvekili Jonathan Allen, BM Güvenlik Konseyi'ne de değinerek Rusya'yı Kimyasal Silahların Yasaklanması Konvansiyonu kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmekten suçladı.

Buna yanıt olarak, Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Moskova'nın saldırıya karışmasını reddetti ve Britanya'dan suçlamalarını desteklemesi için "maddi kanıt" talep etti.

Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov, Moskova 'nın Kimyasal Silahlar Konvansiyonu' ndan açıklama için 10 günlük bir zaman sınırı belirleyen resmi bir açıklama talep etmesi durumunda Moskova 'nın işbirliği yapacağını söyledi.

Ancak Moskova, İngiltere'nin Salı akşamının son tarihini, sinir ajanının kullanımını açıklamayı reddetti ve Bayan May'ın, diplomatları kovmaya ve Rusya'ya "açık bir mesaj" göndermeye yönelik diğer tedbirleri duyurmasını istedi.

Bunlar şunları içerir:

  • Özel uçuşlar, gümrük ve navlun kontrollerinin artırılması
  • Birleşik Krallık vatandaşlarının veya sakinlerinin yaşamını veya mülklerini tehdit etmek için kullanılabilecek delillerin bulunduğu Rus devlet varlıklarının dondurulması
  • Bakanlar ve bu hafta Rusya'da Fifa Dünya Kupası'nı boykot eden Kraliyet Ailesi
  • İngiltere ve Rusya arasında planlanan yüksek seviyeli ikili temasların askıya alınması
  • "Düşman devlet etkinliği" ne karşı savunmaları artırmak için yeni yasaları düşünmeyi planlıyor
  • Milletvekillerine verdiği demeçte, Bayan May, Rusya'nın sinir ajanının Birleşik Krallık'ta nasıl kullanıldığına dair “hiçbir açıklama” sunmadığını ve Moskova'nın “alaycılık, hor görme ve meydan okuma” yanıtını açıkladığını söyledi.

Kremlin daha önce Rusya tarafından Başbakan tarafından atılan herhangi bir adımın "misilleme tedbirlerine" yol açacağını söyledi.

BBC'nin Laura Kuenssberg , İngiltere hükümetinin önümüzdeki günlerde inkar ve dayakların yanı sıra Moskova'dan misilleme olasılığının "tamamen farkında" olduğunu söyledi .

Bu arada, BBC iş editörü Simon Jack , Rusya'nın Rusya'daki herhangi bir baskısının, bir Rus petrol ve gaz firmasında BP'nin% 20 hissesi de dahil olmak üzere İngiltere'deki iş için acı verici olabileceğini söyledi.

Ülkeyi terk etmek için bir hafta verilmiş olan diplomatların sınır dışı edilmesi, 31 yaşındaki çiftçinin Oleg Gordievski'nin kusurlu olmasından sonra, 1985 yılında emredildiğinden beri en büyük olandır.

Rusya'nın dışişleri bakanlığı, Bayan May'ın açıklamasının "benzeri görülmemiş bir provokasyon" olduğunu ve Birleşik Krallık hükümetinin "bir dizi düşmanca tedbiri" ilan ederek "ciddi şekilde ağırlaştırdığı" olduğunu söyledi.

Londra'daki Rus elçiliği de -23C'ye düşen bir termometrenin resmini tweetledi ve “soğuk havalardan korkmuyoruz” dedi.

Sizin İçin Önerilenler
loading...

Yorumlar