Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

CIA şefi 'Kuzey Kore'ye Gizli Yolculuk Yaptı



CIA direktörü Mike Pompeo, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD basınında çıkan bir haberle gizli bir toplantı için Pyongyang'a gitti.

Adı açıklanmayan yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump ile Sayın Kim arasındaki doğrudan görüşmelere hazırlanacak toplantının yaklaşık 1 Nisan 'da gerçekleştiğini söyledi. Bay Trump, daha önce Pyongyang ile üst düzey doğrudan görüşmelere itiraz etmişti. Ancak bu beklenmedik ve gizli toplantı 2000'den beri Kuzey Kore ile en yüksek düzeyde temas kuracaktı. Bay Trump, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye ev sahipliği yaptığı Florida'dan “Son derece yüksek seviyelerde doğrudan görüşmelerimiz oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı, 1950-1953 Kore Savaşı'nı resmen sona erdirmek için bir barış anlaşmasını görüşmek üzere Güney ve Kuzey arasındaki müzakereleri "kutsamasını" verdiğini de sözlerine ekledi. Güney Kore ayrıca, anlaşmazlığın resmi bir kararını alabileceğini de işaret etti. Güney Kore'nin Başkanı Moon Jae-in ve Bay Kim'in Nisan ayı sonunda buluşmaları bekleniyor.

'Gizli toplantı' hakkında ne biliyoruz?

Bay Pompeo'nun Bay Kim ile gizli bir görüşme yapmak için Kuzey Kore'ye seyahat ettiği haberleri ilk olarak The Washington Post tarafından bildirildi. Gezi, Mr Pompeo'nun Bay Tumpson'un eyalet sekreteri olarak yerini alması için Bay Trump tarafından aday gösterildikten kısa bir süre sonra gerçekleşti, iki isimsiz kaynak “yolculuk hakkında doğrudan bilgi sahibi” gazeteye anlattı.

Daha sonra Reuters haber ajansı raporun üst düzey yetkililer tarafından onaylandığını söyledi. Beyaz Saray yorum yapmadı. Gelecekte yapılacak Trump-Kim zirvesine hazırlanmaktan başka müzakereler hakkında çok az şey biliniyor.

Pompeo'nun önümüzdeki haftalarda Cumhuriyet kontrolündeki Senato tarafından ABD'nin en iyi diplomatı olarak onaylanması bekleniyor. Bu durum, geçen hafta komite tarafından beş saatten fazla bir süreliğine ızgara yapılmasının ardından, iki partili Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin desteğini alıp alamayacağı spekülasyonlarına rağmen bekleniyor.

ABD ve Kuzey Kore nasıl iletişim kurar?

Diplomatların geçmişte ziyaret ettiği ve Pyongyang'la iletişim kurmakta kullanılan sözde "geri kanallar" olduğu halde ABD'nin Kuzey Kore ile diplomatik ilişkileri yoktur.
Pompeo'nun gezisi, 2000 yılından bu yana Kuzey Kore lideri ile yapılan en üst düzey toplantıydı. O zamanlar Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, şimdiki lider olan Pyongyang'ın lideri Kim Jong-il ile tanıştı.
2014 yılında, Ulusal İstihbarat James Clapper'ın başı, iki ABD vatandaşının serbest bırakılması için gizli bir görevde Kuzey Kore'yi ziyaret etti. Bay Clapper, gezisi sırasında Kuzey Kore lideriyle görüşmedi.

Bir zirve ne zaman ve nerede gerçekleşebilir?

Bay Trump, Pyongyang'ın doğrudan görüşme önerisini kabul ederek geçen ay uluslararası toplumu sersemletti. Kuzey Kore lideri ile tanışmak için ABD başkanının görülmemiş bir örneği olurdu.

Zirvenin Haziran başında ya da "bundan biraz önce" gerçekleşeceğini ve pek çok sitenin göz önünde bulundurulduğunu, ancak bunların hiçbirinin ABD'de olmadığını söyledi.

Analistler, Kuzey ve Güney Kore, Pekin, bir başka Asya ülkesi, Avrupa ya da hatta uluslararası sularda bir gemi arasında askersiz bölgeler olabileceğini öne sürdüler.
Kuzey Kore, uluslararası yasalara ve BM yaptırımlarına aykırı olarak belgelenmiş insan hakları ihlalleri ve nükleer silah arayışları nedeniyle on yıllar boyunca tecrit edilmiştir.

Altı nükleer test gerçekleştirdi ve ABD'ye ulaşabileceğini söyleyen füzeleri var.

Ancak Güney Kore'nin Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptığı Şubat ayında, diplomasi için beklenmedik bir pencere ve haftalar Çin'den, Güney Kore'den ve şimdi ABD'den Kuzey'e bir gezintiye uğradığı için.


Bu haberlerin zamanlaması bize ne anlatıyor?

Bay Trump'un bir toplantının Haziran ayında veya daha önce gerçekleşebileceğini tahmin etmesi, yönetimin ciddiye alındığı gibi görünüyor.

Ancak, Bay Pompeo'nun ziyaretinin haberinin aynı zamanda, ABD'nin önemli bir müttefiki ve Kuzey Kore'nin komşusu olan Japonya ile yapılan hassas görüşmeleri gölgede bırakması da muhtemel.
Tokyo'da, Bay Trump'un ikili görüşme planlarının Japonya'yı kuşatabileceği yönünde korkular yaşandı ve Bay Abe, şu anda ABD lideri ile görüşmek üzere Florida'da bulunuyor.

İki adam arasındaki ilişkiler bu konuda samimi görünüyordu, ikinci kez Bay Trump, Bay Abe'yi Mar-a-Lago beldesine memnuniyetle karşıladı.
Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, iki ülkenin "Kuzey Kore konusunda çok birleşik" olduğunu ve ABD Başkanı'nın Kuzey Kore meselesini ele alma konusunda övgüde bulundu.

Ancak gözlemciler, Bay Abe'in ABD seyahatine yönelik hedefinin, Batı'nın Pyongyang'daki sert hattından sallanamayacak kadar ABD başkanını ikna etmek olacağını söyledi.

Japon başbakanı defalarca Bay Trump ile yakın bir kişisel ilişki kurmaya çalıştı ve 2016'da seçim zaferinden sonra New York'ta onunla tanışan ilk yabancı lider oldu.

Alıntı: BBC

Sizin İçin Önerilenler
loading...

Yorumlar