Alabama kürtaj yasaklama yasasını çıkardı

Pakistan saldırısı: Belucistan'da beş yıldızlı otele silahlı saldırı


Yetkililer, Pakistan'ın en büyük şehri olan Belucistan'da beş yıldızlı bir otele yerleşti ve en az bir güvenlik görevlisi öldürüldüğünü belirten üç silahlı saldırganın güvenlik güçleri tarafından vurulup öldürüldüğü belirtti.

Stratejik liman kenti Gwadar'da Zaver Pearl-Continental Oteli'ni hedef alan saldırı ve ardından kuşatma birkaç saat sürdü.

Otel sözcüsü, Ramazan ayı nedeniyle konuk ve az personel olduğunu söyledi.

Ayrılıkçı Belucistan Kurtuluş Ordusu saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

Grup, milyarlarca dolarlık bir Çin projesinin merkezinde yer alan otelin, Çinli ve diğer yatırımcıları hedef almak için seçildiğini söyledi.

"Çin'e ve Pakistan'a daha fazla saldırı bekleyin" dedi.

Belucistan'daki militanlar, Çin halkının yatırımlarına karşı çıkıyor ve bunun yerel halk için çok az faydası olduğunu söylüyor.

Saldırı hakkında ne biliyoruz?

Silahlı adamlar, genellikle üst düzey devlet görevlileri ve yabancı ziyaretçiler arasında popüler olan, yaklaşık 16:50 yerel saatte (11:50 GMT) otel girişinde durmaya çalışan en az bir güvenlik görevlisini öldürdü.

Yetkililer, güvenlik güçlerinin otele girdiğini ve militanlarla silahlı bir savaşa girdiklerini, onları en üst kata çıkan bir merdivene sıkıştırmadan önce yaptıklarını söyledi.
Bir Zaver Pearl-Continental sözcüsü BBC'ye verdiği demeçte, Ramazan ayındaki Müslüman ayı nedeniyle otelde misafir ve çok sayıda personel kalmamıştı.

Ancak, önceki raporlar otel misafirlerinin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini öne sürdü. iki ülke arasındaki yollar, demiryolu ve boru hatları.

Twitter’da, Pakistan’daki Çin Büyükelçiliği, bölgedeki 11 askeri personel de dahil olmak üzere 14 kişinin katledilmesinden sadece haftalar sonra gerçekleşen saldırıyı kınadı.
Gwadar, ağır askeri varlığı olan bir şehirdir. Batı Çin'i Arap Denizi ile birleştirmeyi amaçlayan, hem Çinli hem de Pakistanlı yetkililer tarafından CPEC'in lynchpin'i olarak görülüyor.

Liman kentini 2017 yılının sonlarında diğer uluslararası gazetecilerle birlikte ziyaret ettiğimde, silahlı eskortlarla korunan konvoylara gittik ve hedeflenen aynı otelde kaldık.

Dolayısıyla bu saldırı endişe verici bir güvenlik ihlali olarak görülecektir ve Çin militanları bu militan grup tarafından ilk defa hedef alınmamıştır. Geçen yıl Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA), Karaçi'deki Çin Konsolosluğuna bir saldırı düzenledi.

Bu saldırıdan sonra, hem Pakistan hem de Çinli yetkililer şiddetin yakın işbirliğini rayından çıkarmayacağını vurguladı. Ancak Belucistan'daki militanlık faaliyeti CPEC projesinin uygulanabilirliği konusundaki en büyük endişelerden biri olmaya devam ediyor.

Belucistan'da durum nedir?

Uzun süredir devam eden bir isyana ev sahipliği yapan Balochistan, Pakistan'ın en fakir ve en az gelişmiş eyaleti.

Afganistan ve İran'la geniş ve gözenekli bir sınırı paylaşıyor. Ekonomisi, özellikle doğal gaz olmak üzere doğal kaynaklar tarafından yönetiliyor ve iddialı Kuşak ve Yol girişiminin bir parçası olan CPEC üzerindeki büyük Çin altyapı projeleri tarafından değiştiriliyor.

Bölgede, Pakistanlı Taliban, BLA ve Sünni Müslüman aşırılık yanlısı grup Lashkar-e-Jhangvi dahil olmak üzere birçok militan grup faaliyet gösteriyor.

Etiket: gündem haberleri, gündem ekonomi haberleri, pakistan saldırısı, pakistanda otel saldırısı, ramazan ayı özel,

loading...

Yorumlar